Se pare că cei care decid soarta învățământului românesc, indiferent de culoarea politică, au două mari fixații: vacanțele și examenele. Astfel că structura anului școlar arată de fiecare dată diferit iar discuțiile se învârt în jurul acelorași subiecte.
Cu alte cuvinte fiind spus, incertitudinea în care cresc și se formează elevii este permanentă. Siguranța unui sistem educațional coerent și performant nu interesează pe nimeni. Nici menținerea vie a interesului copiilor pentru carte, astfel încât bucuria de a merge la școală, de a afla lucuri noi, de a descoperi lumea, trece încă din clasele primare.
Așa se face că an de an apar discuții aprinse și inutile despre vacanțe dar și despre sfârșitul ciclurilor de învățământ. Cea mai gravă decizie luată în prezent este examenul dublu din clasa a VIII-a, unul pentru Evaluare Națională și celălalt direct la liceul dorit. Cu toate că Evaluarea Națională ar fi fost suficientă, anumite interese, mai mult sau mai puțin vizibile, se răsfrâng asupra emoțiilor, stresului, vieții copiilor de 14 ani dar și a părinților, principalii responsabili, ei și nu școala, cu pregătirea elevilor. Însă cum nici măcar vacanțele nu pot fi stabilite clar, examenele este clar că îi depășesc pe responsabilii din învățământ.
După ce, în ultima perioadă, au fost discuții despre alte date de vacanțe în anul școlar viitor, iar hotărârile s-au luat și apoi s-au anulat, mulți copii și părinți nu mai știu exact ce se întâmplă.
Următoarea vacanță va fi astfel cea de Paște și va avea loc în perioada, vineri, 7 aprilie – miercuri, 18 aprilie 2023. Aceasta începe cu un weekend, urmat de o săptămână liberă, pentru ca orele să reînceapă în a treia zi de Paște.