Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea prin care și OMV Petrom s-ar fi încadrat la plata taxei de solidaritate. Preşedintele României susţine că legea e neclară și poate produce efecte nedorite.

Klaus Iohannis respinge „taxa de solidaritate” impusă companiei OMV. Președintele României a cerut Parlamentului reexaminarea legii de modificare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive” ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, lege menită să oblige și OMV Petrom la plata contribuției și la care compania a reacționat virulent, numind-o neconstituțională.

Modificarea adoptată de Parlament îşi propune explicit să facă în aşa fel încât şi companiile care, strict în baza situaţiilor financiare de anul trecut, nu au obţinut minimum 75% din cifra de afaceri din activităţi vizate de contribuţia de solidaritate (extracţie de ţiţei, gaze şi huilă, respectiv fabricare de produse petroliere rafinate şi de cocserie) să fie obligate să plătească contribuţia. În această categorie intră OMV Petrom. Oficialii OMV au reacţionat, arătând că „amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituţiei României” şi catalogînd acest aspect drept unul „îngrijorător”.

În solicitarea sa de reexaminare, Klaus Iohannis amintește că, prin modificarea OUG operată în Parlament, a fost detaliat modul în care se va calcula ponderea în cadrul procentului de 75% din cifra de afaceri a activităților din sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, fiind stabilite prețuri de referință ce vor fi incluse în calculul ponderii în cifra de afaceri societăților ce desfășoară astfel de activități, dar nu mai puțin decât media cotațiilor la bursa de la Londra sau Viena, după caz, în anul fiscal / exercițiul financiar de referință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *