Poliția Română va face angajări masive în următorii ani, în condițiile în care are nevoie de personal suplimentar care să fie delegate pe monitorizarea persoanelor care vor primi brățări electronice și pentru intervenții rapide în teren, în cazul în care situația va fi impune.
Peste 6.000 de ofițeri și agenți vor suplimenta efectivă Poliției în perioada 2022- 2025 strict pe problema brățărilor electronice, sistem care va fi mai întâi implementat în București, Iași, Mureș și Vrancea, apoi în toată țara, potrivit unui proiect de Hotărâri de Guvern.
„Art. 7 1) Pentru realizarea activităților necesare de monitorizare electronică, Inspectoratul General al Poliției Române și unităților teritoriale de poliție trebuie să dispună de personal propriu specializat, selectat, pregătit și instruit pentru executarea atribuțiilor de supraveghere, tehnice, respectiv de intervenție în situație. generării unei alerte în cadrul SIME, numărul maxim de posturi urmând a se suplimenta cu 497 de posturi de ofițeri de poliție și 5637 de posturi de conducere de poliție”, se arată în documentul citat.
Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanelor supravegheate. Prin excepție, acest dispozitiv se montează pe brațul persoanelor atunci când se montează pe gleznă nu este posibilă fizică sau este contraindicată medical.
Monitorizarea electronică în sistemul pilot se aplică etapizat, după cum urmează:
a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea;
b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul UAT-urilor asigură la a) și la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova , Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
c) a treia etapă – în anul 2025 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și b) și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.
În ianuarie, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, anunța că, în următorii patru ani, va fi alocată suma de 241 de milioane de lei pentru cumpărarea kiturilor necesare pentru monitorizarea cu brățări electronice a persoanelor care au ordine de protecție.