Parlamentarii USR de Cluj îi invită pe toți cei interesați la un eveniment dezbatere pe marginea discriminărilor salariale dintre femei și bărbați pentru aceeași muncă.

Evenimentul va avea loc miercuri, 26 martie 2025, începând cu ora 18:00 la  Courtyard by Marriott, str. Avram Iancu 23-25, Cluj-Napoca, iar accesul este liber.

Problema inechităților salariale dintre femei și bărbați este una reală. Avem legislație europeană în acest sens care va trebui transpusă și în România pe parcursul anului în curs și care se aplică automat companiilor cu peste 250 de angajați. Ori cum avem multe astfel de companii în Cluj e important să vedem cum cred atât angajatorii, cât și cei afectați direct, salariații, că ar trebui să arate această legislație, ce ar trebui evitat și ce ar trebui pus clar pe hârtie pentru ca până la urmă să ajungem la o recompensă a muncii bazată strict pe criterii profesionale, subliniază Oana Murariu, deputat USR de Cluj și președinte USR Cluj.

Cadrul european la care se face referire este Directiv (UE) 2023/970 de consolidare a aplicării principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare între bărbați și femei, prin transparență salarială și mecanisme de asigurare a respectării legii.

„Este o chestiune de absolut bun simț și unde se putea acționa și înainte să existe cadrul european, dar bine iată că îl avem pe acesta și astfel și guvernanți vor fi nevoiți să ia măsuri. Este un subiect care interesează nu doar salariații femei, ci și pe toți angajații pentru că vorbim de mecanisme de transparență salarială și de apreciere corectă și obiectivă a muncii angajaților. Mă aștept să văd o participare largă din partea clujenilor, pentru că vorbim de ceva extrem de concret și de impact pentru ei”, adaugă Ciprian Rus, senator USR de Cluj.

La eveniment vor participa reprezentanți ai mediului de afaceri, ai celui universitar și ai celui civic, alături de orice persoană dornică să afle mai multe despre subiect și să își exprime o opinie pe marginea sa.

Astfel de evenimente dezbatere sunt esențiale în procesul de legiferare. Iar în cazul de față vorbim de o legislație de transpunere care trebuie adaptată specificului, particularităților de pe piața forței de muncă de aici, astfel încât și impactul final să fie cel dorit, nu să avem la final o legislație ambiguă, neclară, care să aibă un efect limitat în combaterea discriminărilor salariale dintre femei și bărbați. Vrem schimbări reale, nu doar noi legi care să funcționeze doar pe hârtie consideră Ciprian Rigman, deputat USR de Cluj.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *