Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de ordin pentru modificarea statutului elevului. Una dintre prevederi presupune scăderea unui punct la purtare pentru 20 de absențe nejustificate pe an școlar.

Potrivit proiectului, față de statutul adoptat în 2016, se introduce un articol care dă elevilor dreptul de a primi informaţii cu privire la planificarea materiei pe parcursul întregului an școlar.

De asemenea, elevii vor avea dreptul de a oferi feedback, după parcurgerea primelor două sau trei intervale de cursuri din anul școlar, cadrelor didactice care predau la clasă, prin fişe anonime sau prin intermediul unor chestionare anonime securizate.

Totodată, ordinul aduce modificări în ceea ce privește exmatricularea, dar și situațiile în care se scade nota la purtare pentru absențe.

„Pentru toţi elevii din învăţământul primar, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.

Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”, se arată în proiect.

◾Iată câteva dintre schimbarile propuse pentru Statutul Elevului:
  •  apare mustrarea sau observația scrisă pentru nerespectarea codului vestimentar;
  •  Consiliile de Administratie ale școlilor vor valida propunerile de reprezentanți ai elevilor;
  •  revocarea dreptului elevului care e implicat în acte de violență de a beneficia de ridicarea sancțiunii dacă nu mai are abateri, în situația în care părintele refuză consilierea;
  • elevii vor fi sancționați pentru faptele din afara școlii;
  • scăderea notei la purtare sub 6 cu declararea nepromovabilității anului de studiu respectiv, în cazul unor abateri grave;
  • sancționarea elevilor sub forma mustrării se poate face în fața colectivului clasei;
  • sancțiunea va fi propusă Consiliului clasei de către cadrul didactic la ora căruia s-au petrecut faptele susceptibile de sancțiune, spre validare. Sancțiunea se consemnează în registrul de procese-verbale al consiliului clasei și într-un raport care va fi prezentat consiliului profesoral de către învatatorul /institutorul /profesorul pentru învățământul primar sau profesorul diriginte, la ședința imediat următoare a consiliului profesoral;
  • elevii care comit acte de violență și/ sau bullying vor fi sancționați conform prevederilor prezentului statut;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *